INTERNACIONALNI DAN KAFE

INTERNACIONALNI DAN KAFE

Ako se pitate zašto je današnji datum od izuzetne važnosti za sve kafedžije, mi ćemo vam objasniti.
Naime 29. septembar se u svijetu obilježava kao Internacionalni dan kafe, zanimljivo je da Japanci ovaj dan proslavljaju 1. oktobra. Što se nas tiče, dan kafe možemo proslavljati i dva dana, nećemo se žaliti!

Kafa je najpopularniji napitak na planeti, smatra se da se u svijetu konzumira oko 500 milijardi šoljica kafe godišnje. U našim krajevima simbol je zajedništva, doma, gostoprimstva i posebno ljubavi! Ne kaže se džabe da svaka ljubav prvo započinje pozivom na kafu, a koliko li je tek samo pravih ljubavi nastalo ispijajući OM kafu…
To ne možemo prebrojati!

Ne postoje tačni podaci o tome kako je kafa dobile ime ili kada je tačno otkrivena. Legenda kaže da je kafa otkrivena u 9. vijeku kada je stari pastir po imenu Kaldi koji je čuvajući stado koza u jednom dijelu Etiopije, primijetio da su njegove koze življe nego uobičajeno. Bile su pune energije, skakale i trčale od jednog do drugog grma sa crvenim bobicama i brstile.

Odlučio je da i sam proba ove boboce. Ispržio ih je i pripremio napitak neponovljivog i nezaboravnog ukusa. Oblast u Etiopiji u kojoj se ovo dogodilo zove se Kaffa, pa je i napitak, a sa njim i biljka, dobio naziv KAFA.

Postoje i izvori koji govore o tome da ime ˝kafa˝, ˝kava˝, ˝kahva˝ potiče od arapskog ˝qahwah˝, što znači ˝napitak od biljke˝.
Danas je upotpunosti teško zamisliti jutro bez mirisa OMiljene kafe. Savršena aroma dobijena od pomno izabranih najkvalitetnijih zrna robuste i arabike stvara neodoljivu punoću ukusa koja se rastapa tokom svakog gutljaja OM kafe. Nas prije svega pokreće ljubav prema kafi. Trudimo se zadovoljiti sve zahtjeve naših potrošača jer kafa nije običan napitak nego energija koja nas spaja! Stoga želimo Vam srećan Internacionalni dan kafe!