O KAFI

Pastir Kaldi

Kao što to biva kod većine velikih i značajnih otkrića, i kafa je otkrivena gotovo slučajno. Naime, priča ili legenda kaže da je jedan pastir, koji se zvao Kaldi, prije skoro 1500 godina, čuvajući stado koza u jednom dijelu Etiopije, primijetio da su njegove koze življe nego uobičajeno i da mogu prelaziti veće razdaljine bez umora.

Želeći da otkrije uzrok, Kaldi je zapazio da njegove koze jedu crvenkaste bobice sa okolnog žbunja. Odlučio je da i sam proba ove bobice – ispržio ih je i pripremio napitak neponovljivog i nezaboravnog ukusa.

Oblast u Etiopiji u kojoj se ovo dogodilo zove se Kaffa, pa je i napitak, a sa njim i biljka, dobio naziv KAFA.

Procijene su da industrija kafe danas vrijedi milijarde dolara. Ta činjenica ne treba da čudi jer je kafa danas najpopularnije piće na svijetu i svakog dana popijemo oko 1,5 milijardi šoljica kafe.
Ovom broju i mi dajemo svoj doprinos!

KALDI
plantaza

Umjetnost uzgajanja


Iako je nastala na afričkom kontinentu, umjetnost uzgajanja i pripreme kafe usavršena je u Aziji. Arapi su prvi počeli da masovnije uzgajaju kafu, ali i da trguju sa njom. Ljubomorno čuvajući sjeme kafe i način kultivacije, Arapi su najzaslužniji što se ovaj čarobni napitak dalje raširio po svijetu.

Prva kafeterija


Tome su doprinijeli i sami Evropljani koji su sa svojih putovanja po Bliskom Istoku donosili kući priču o neobičnom crnom piću.
Kafa u Evropu stiže u XVI vijeku, a prva prodavnica kafe otvorena je u Veneciji 1645. godine.

Davna 1727. godina


Značajna godina za kafu je 1727. kada su u Brazilu napravljene prve plantaže kafe i time stvoreni uslovi za njenu industrijsku proizvodnju. Poslije toga, uzgoj i potrošnja kafe neprekidno rastu. Javljaju se nove plantaže, a pojedine zemlje počinju svoju ekonomiju bazirati na uzgoju kafe.

OMCAFE-1